نقش داروهای گیاهی در درمان سرگیجه
درمان سرگیجه
سرگیجه از جمله مشکلاتی میباشد که در شرایط گوناگون افراد را درگیر خود میسازد، به همین جهت درمان سرگیجه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. بروز سرگیجه در اثر عاملهای مختلفی ایجاد میگردد. برخی از افراد هنگام سوار شدن بر روی تاب دچار حالت سرگیجه میشوند و عدهای دیگر نیز هنگام نگاه کردن به پایین از یک ارتفاع زیاد، این حالت را احساس میکنند.
جالب است بدانید که فضانوردان نیز در برخی مواقع با سرگیجه دست و پنجه نرم میکنند. در بیشتر مواقع سرگیجه نمایانگر اختلال و مشکل در قسمت گوش درونی میباشد. این قسمت حفظ تعادل بدن را همانند یک ژیروسکوپ بر عهده دارد. بر همین اساس، درمان سرگیجه میتواند اختلال موجود در این بخش را رفع نماید.
درمان سرگیجه با استفاده از داروهای گیاهی
درمان سرگیجه، با استفاده از داروهای گیاهی به راحتی صورت میگیرد. از نمونه داروهای گیاهی که برای درمان سرگیجه مورد استفاده قرار میگیرد، اسطوخودوس میباشد. این گیاه دارویی به دو صورت روغنی و گیاهی موجود بوده و برای برطرف ساختن سرگیجه میتوان از هر دو نوع آن بهره برد. برای درمان این حالت میتوان در مواقع سرگیجه، دمنوش اسطوخودوس را تهیه نموده و میل کرد.
برای انجام این کار ابتدا باید چند قاشق خشک شده این گیاه را با یک لیوان آب جوش مخلوط کرده و اجازه داد برای مدت زمانی در حدود بیست دقیقه دم بکشد. از آنجایی که طعم دمنوش اسطوخودوس تلخ بوده میتوان آن را با استفاده از عسل مصرف نمود. روغن اسطوخودوس برای درمان سرگیجه و سر درد بسیار تاثیر گذار و مؤثر میباشد. اجرای ماساژ سر با این روغن علاوه بر افزایش جریان خون، حالت سرگیجه را نیز از بین میبرد.
زنجبیل از دیگر داروهای گیاهی برای درمان سرگیجه به شمار میرود. این گیاه دارویی یکی از راهکارهای مؤثر و تاثیر گذار برای از بین بردن حالت سرگیجه میباشد. زنجبیل برای کنترل فشار خون و تنظیم کننده خون نیز بسیار اثر گذار و مؤثر است. به همین دلیل سرگیجههایی که در اثر افت فشار ایجاد میشود با زنجبیل تسکین پیدا میکنند. این داروی گیاهی علاوه بر انرژی زا بودن، برای تقویت سلولهای مغز نیز کارایی بسیاری دارد. برای تهیه دمنوش زنجبیل باید مقداری از این گیاه را به صورت پودر شده یا تازه با عسل و آب جوش مخلوط نموده و میل کرد.

نقش مرکبات در درمان سرگیجه
نقش مرکبات در درمان سرگیجه را نمیتوان انکار کرد. مرکبات به عنوان منبع غنی از ویتامین ث به شمار میآیند و به استفاده از آنها در رژیمهای غذایی، توصیه اکید و فراوان شده است. از جمله میوههایی که علاوه بر خواص زیاد، در رفع حالت سرگیجه نیز تاثیرگذار است، نارنج میباشد. همچنین این میوه برای درمان حالتهای سرگیجه ایجاد شده در اثر سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار مفید میباشد.
هنگام سرگیجه، مخلوط کردن چند قطره آب نارنج با آب و خوردن آن اثر گذار است. برای شیرین کردن نارنج میتوان از عسل نیز کمک گرفت. از دیگر مرکبات تاثیر گذار برای درمان سرگیجه، آبلیمو تازه یا لیمو ترش میباشد. چنانچه حالت سرگیجه در اثر تحلیل انرژی و ضعف بدن بوده و با احساس خستگی و کسالت همراه است، شربت آبلیمو راهکار مفید و مناسبی به شمار میرود. برای فراهم کردن شربت آبلیمو کافی است در یک لیوان آب، چند قاشق آبلیمو را مخلوط کرده و به منظور جلوگیری از افت فشار خون مقداری نمک نیز به آن افزوده کرد.

درمان سرگیجه با سیاه دانه و فلفل قرمز
چنانچه برای مدتهای طولانی حالت سرگیجه در فرد ایجاد میشود، مراجعه به پزشک متخصص ضرورت پیدا میکند. اگر پزشک برای درمان سرگیجه اقدام به تجویز داروهای شیمیایی نمود، میتوان روغن سیاه دانه را جایگزین داروها کرد. چرا که سیاه دانه برای تسکین و رفع سرگیجه خاصیت بسیار زیادی دارد. بدین ترتیب میتوان چند قطره از روغن سیاه دانه را با مقداری عسل حل کرده و به مدت ده روز، در هنگام صبح و به صورت ناشتا میل کرد.
چنانچه این حالت ناشی از کمبود انرژی بدن ایجاد شود، با استفاده از ترکیب سرکه، خردل، نمک و فلفل میتوان نسبت به درمان سرگیجه اقدام کرد. برای انجام این کار کافی است که در یک لیوان آب، یک قاشق از ترکیبات گفته شده را مخلوط کرده و میل کرد. به کمک این نوشیدنی علاوه بر جبران کمبود انرژی، گردش خون نیز بهتر شده و در نهایت درمان سرگیجه به نحو مطلوب صورت میگیرد.
استفاده از عرق بید مشک در درمان سرگیجه، از راهکارهای مؤثر و مفید به شمار میرود. استفاده از عرق بید مشک در هر فصلی امکان پذیر بوده و میتوان از خواص بالای این عرق گیاهی نهایت استفاده را برد. ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که در تشدید حالت سرگیجه عواملی نظیر:
- آب انار
- نوشیدنیهای الکلی
- مصرف دخانیات
- و زعفران بسیار تاثیر گذار میباشد
بر همین اساس برای جلوگیری از تشدید این حالت باید از مصرف این محصولات جلوگیری به عمل آورد.
هشدارها
چنانچه فرد از سرگیجه شدید رنج ببرد و با علائمی مانند غش کردن، سیاهی رفتن چشمها و استفراغ همراه باشد، برای درمان سرگیجه باید در کوتاهترین زمان با اورژانس تماس گرفت. اگر فرد هر از چند گاهی از حالت سرگیجه رنج میبرد، توصیه میشود برای تشخیص این حالت به پزشک مراجعه نماید.
چنانچه موقعیت کاری و شغلی یا سبک زندگی فرد به گونهای است که همواره نشسته و کمتر میایستد، در این شرایط، حالت ایستادن به وسیله سیستم عصبی سمپاتیک به دست فراموشی سپرده میشود و هنگامی که فرد میایستد، حالت سرگیجه ایجاد شده و حتی تعادل فرد از دست میرود. در این وضعیت و به منظور درمان سرگیجه مصرف داروهای ضد افسردگی دارای دوز پایین با تجویز پزشک میتواند تاثیر گذار و مؤثر باشد. چرا که این داروها سبب آرام شدن سیستم عصبی سمپاتیک میگردد.
نمونههایی از محصولهای مرتبط