۱۵ غذای مفید که وقتی بیمار هستید باید بخورید
بقراط گفت: “بگذار غذا، داروی تو باشد و دارو هم غذای تو”
درست است که غذا میتواند کارهای بیشتری از تامین انرژی انجام دهد.
و هنگامی که بیمار میشوید، خوردن غذاهای مناسب از همیشه مهمتر است.
برخی از غذاها دارای خواص قدرتمندی هستند که میتوانند بدن شما را در حالی که با بیماری مبارزه میکند، حمایت کنند.
آنها ممکن است علائم خاصی را تسکین دهند و حتی به شما کمک کنند که سریعتر التیام یابید.
۱- سوپ مرغ
سوپ مرغ صدها سال به عنوان درمانی برای سرما خوردگی توصیه میشود.
سوپ مرغ یک منبع تغذیه از ویتامینها، مواد معدنی، کالری و پروتئینها است که خوردن آن آسان است و در زمان بیماری بدن شما به این مواد مغذی بیشتر نیاز دارد.
سوپ مرغ همچنین منبع عالی مایعات و الکترولیتها است، که در صورتی که زیاد به دستشویی میروید برای تامین آب از دست رفته بدن شما بسیار مهم است.
در صورت داشتن تب، بدن شما نیاز بیشتری به مایعات دارد.
دلیل دیگر این است که مرغ حاوی اسید آمینه سیستئین است که باعث جدا سازی خلط، اثرات ضد ویروسی، ضد التهابی و آنتی اکسیدان دارد.
سوپ مرغ همچنین عملکرد نوتروفیلها را مهار میکند، یعنی گلبولهای سفید خون که ممکن است باعث ایجاد علائمی مانند سرفه و بینی گرفته شود.
توانایی سوپ مرغ برای مهار این سلولها میتواند تا حدی توضیح دهد که چرا در برابر برخی علائم سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار موثر است.
۲- آبگوشت یا سوپ آبکی
مانند سوپ مرغ، آبگوشتها منابع بسیار عالی برای تامین آب بدن در زمان بیماری هستند.
آنها پر از طعم و عطر هستند و میتوانند حاوی کالری، ویتامینها و مواد معدنی مانند منیزیم، کلسیم، فولات و فسفر باشند.
اگر به صورت گرم بنوشید از مزایای فوق العادهای برخوردار هستند که به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی عمل میکنند.
نوشیدن سوپ آبکی یک روش خوب برای حفظ آب بدن است و طعمهای داخل این سوپها میتواند احساس رضایت را به شما بدهد. همچنین برای کسانی که در دفع غذای جامد دچار مشکل هستند بسیار مناسب است.
مصرف آنتی اکسیدان یعنی مبارزه با سرطان و طول عمر بیشتر
۳- سیر
سیر میتواند انواع مزایای سلامتی را تامین کند.
قرنهاست که از این گیاه به عنوان یک گیاه دارویی استفاده میشود و اثرات ضد میکروبی، ضد ویروسی و ضد قارچی دارد.
همچنین مصرف سیر میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و شدت سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش دهد.
در یک مطالعه مشخص شد که افرادی که سیر مصرف میکنند، کمتر دچار بیماری میشوند.
اضافه کردن سیر به سوپ مرغ و یا آبگوشت، هم میتواند باعث افزایش طعم شود و هم در مقابله با سرماخوردگی و آنفولانزا موثرتر است.
۴- آب نارگیل
تامین آب بدن و جلوگیری از کمبود آب یکی از مهمترین کارهایی است که میتوانید در زمان بیماری انجام دهید.
تامین آب بدن به خصوص زمانی مهم است که شما تب دارید، خیلی عرق کرده و یا استفراغ و اسهال دارید، که میتواند باعث از دست دادن مقدار زیادی آب و الکترولیتها شود.
آب نارگیل یک نوشیدنی مناسب برای زمانی که بیمار میشوید، میباشد.
علاوه بر این که شیرین و دارای طعم خوب است، حاوی گلوکز و الکترولیتهای مورد نیاز برای تامین کمبود آب بدن است.
مطالعات نشان داده است که آب نارگیل حاوی آنتی اکسیدانهایی است که با بی آب بدن مبارزه میکند و کنترل قند خون را بهبود میبخشد.
۵- چای داغ
چای یک درمان محبوب برای بسیاری از علائم مرتبط با سرماخوردگی و آنفولانزا است.
درست مثل سوپ مرغ، چای داغ نیز به عنوان یک ماده ضد عفونی کننده طبیعی عمل میکند و به پاکسازی سینوسها کمک میکند. توجه داشته باشید که چای حتما داغ باشد، اما نه آنقدر که گلو را تحریک کند.
چای حاوی پلی فنولها است که از مواد طبیعی موجود در گیاهان میباشد که فوائد زیادی برای سلامتی دارند.
تاننها نوعی پلی فنول است که در چای یافت میشود. تاننها علاوه بر اینکه به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند، دارای خاصیت ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد قارچی نیز هستند.
همه این اثرات باعث میشود که چای هنگام بیمار بودن، بخش مهمی از رژیم غذایی شما باشد.
۶- عسل
عسل دارای اثرات ضد میکروبی بسیار قوی است که به دلیل ترکیبات ضد باکتریایی بالای آن است.
در حقیقت، آنقدر اثرات ضد باکتریایی دارد که در مرهم زخم توسط مصریان باستان مورد استفاده قرار میگرفت و امروزه نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
برخی شواهد حاکی از آن است که عسل میتواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کند.
این ویژگی به تنهایی باعث میشود عسل غذایی عالی برای خوردن به هنگام بیماری باشد، بهخصوص اگر شما گلو درد داشته باشید که ناشی از عفونت باکتریایی باشد.
بسیاری از مطالعات نشان میدهد که عسل، سرفه در کودکان را سرکوب میکند. با این حال، به یاد داشته باشید که نباید عسل را به کودکان زیر ۱۲ ماه داد.
استفاده از بخور سرد در زمان سرما خوردگی نوزادان
۷- زنجبیل
زنجبیل احتمالا به دلیل اثرات ضد حالت تهوعاش مشهور است.
همچنین نشان داده شده است که تهوع مربوط به بارداری و درمان سرطان را به طور موثری تسکین میدهد.
علاوه بر این، زنجبیل مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی عمل میکند. این ماده همچنین اثرات آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و ضد سرطانی دارد.
بنابراین اگر شما احساس حالت تهوع و استفراغ دارید، زنجبیل بهترین ماده غذایی موجود برای رفع این علائم است.
۸- غذاهای تند
غذاهای تند مانند فلفلهای چیلی حاوی کپسایسین هستند که در هنگام لمس باعث داغی و سوزش میشوند.
مطالعات نشان داده است که کپسایسین به کاهش خلط کمک میکند و بیرون کردن آن را آسانتر میکند.
تسیک سرفه میتواند یکی دیگر از مزایای کپسایسین باشد. یک مطالعه نشان داد که مصرف کپسول کپسایسین با ایجاد حساسیت کمتر نسبت به سوزش، علائم را در افراد مبتلا به سرفه مزمن بهبود میبخشد.
ولی اگر ناراحتی معده دارید، غذاهای تند را امتحان نکنید. غذاهای تند میتواند باعث ایجاد نفخ، درد و حالت تهوع در برخی افراد شود.
۹- موز
موز یک غذای عالی برای خوردن در هنگام بیماری است.
خوردن موز آسان است، اما مقدار مناسبی از کالری و مواد مغذی را نیز فراهم میکند.
به همین دلیل آنها بخشی از رژیم غذایی Brat (موز، برنج، سس سیب و نان تست) هستند که اغلب برای تهوع توصیه میشود.
یکی دیگر از مزایای بزرگ موز، فیبر محلول موجود در آنهاست. اگر اسهال دارید، موز یکی از بهترین غذاهایی است که میتوانید بخورید، چون فیبر میتواند به تسکین اسهال کمک کند.
۱۰- بلغور جو دوسر
مانند موز، بلغور جو دوسر در حالی که کالری، ویتامینها و مواد معدنی که به هنگام بیماری لازم دارید را فراهم میکند و به راحتی قابل خوردن است.
همچنین حاوی مقداری پروتئین است – در حدود ۵ گرم در یک دوم فنجان.
بلغور جو دوسر مزایای قدرتمند دیگری برای سلامتی دارد که شامل تحریک سیستم ایمنی بدن و بهبود کنترل قند خون است.
یک مطالع روی موشهای آزمایشگاهی نشان داد که بتا گلوکان، نوعی فیبر موجود در جو دوسر، به کاهش التهاب در روده کمک میکند که به تسکین علائمی مانند گرفتگی روده، نفخ و اسهال کمک میکند.
۱۱- ماست
خوردن ماست در هنگام بیماری یک غذای بسیار عالی محسوب میشود.
خوردن ماست در هر فنجان، ۱۵۰ گرم کالری و ۸ گرم پروتئینِ بدن را تامین میکند. همچنین سرد است که میتواند گلوی شما را تسیکن دهد.
ماست همچنین سرشار از کلسیم و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی دیگر است.
برخی از ماستها حاوی پروبیوتیکهای مفید نیز میباشند.
شواهد نشان میدهد که پروبیوتیکها میتوانند به کودکان و بزرگسالان کمک کنند که کمتر دچار سرماخوردگی شوند و در صورت بیماری، سریعتر بهبود یابند و آنتی بیوتیک کمتری مصرف کنند.
۱۲- میوهها
خوردن میوهها میتوانند در هنگام بیماری مفید باشند.
آنها منابع غنی از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند که بدن و سیستم ایمنی بدن شما را تقویت میکنند.
برخی از میوهها حاوی ترکیبات مفیدی به نام آنتوسیانین هستند، که انواع فلاونوئیدها میباشند که رنگ قرمز، آبی و بنفش را به میوها میدهند. برخی از بهترین این نوع میوهها مانند توت فرنگی، زغال اخته و توت سیاه هستند.
آنتوسیانینها مواد غذایی بسیار عالی برای خوردن به هنگام بیماری هستند، زیرا آنها اثرات قوی ضد التهابی، ضد ویروسی و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن هستند.
یک بررسی نشان داده است که، مکملهای فلانوئید میتوانند تعداد روزهایی را که مبتلایان به سرماخوردگی دارند، تقریبا ۴۰% کاهش دهد.
۱۳- آووکادو
آووکادو یک میوه خارقالعاده است زیرا از نظر کربوهیدرات کم اما دارای چربی زیاد است.
به طور خاص، دارای چربی اشباع شده خوب است، همان چربی که در روغن زیتون یافت میشود.
آووکادو همچنین منبع غنی از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است.
آووکادو هنگام بیماری یک غذای عالی است، زیرا کالری، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز شما را تامین میکند. آنها همچنین نرم، نسبتا شیرین و آسان برای خوردن است.
از آنجا که آووکادو دارای چربیهای سالم، به ویژه اسید اولئیک است، آنها به کاهش التهاب کمک میکنند و در عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن نقش دارند.
۱۴- سبزیجات
دریافت همه ویتامینها و مواد معدنی بدن در حالی که بیمار هستید، بسیار مهم است.
سبزیجات سبز برگ مانند اسفناج، کاهو و کلم پر از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند. آنها به ویژه منابع خوبی از ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K و اسید فولیک هستند.
سبزیجات سبز تیره نیز دارای ترکیبات گیاهی مفید هستند. اینها به عنوان آنتی اکسیدانها برای محافظت از سلولها در برابر آسیب و کمک به مبارزه با التهاب عمل میکنند.
از سبزیهای برگدار نیز به دلیل خاصیت ضد باکتریاییشان استفاده میکنند.
۱۵- ماهی سالمون
ماهی سالمون یکی از بهترین منابع پروتئینی است که هنگام بیماری میتوانید استفاده کنید.
نرم و راحت برای خوردن و سرشار از پروتیئن با کیفیت که بدن نیاز به آنها دارد.
سالمون همچنین غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است که اثرات ضد التهابی قوی دارد.
سالمون همچنین منبع خوبی از بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی از جمله ویتامین D است که بسیاری از مردم فاقد آن هستند. ویتامین D نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا میکند.
پیام آخر در مورد تغذیه مناسب برای بیمار
استراحت، نوشیدن مایعات و تغذیه مناسب از مهمترین کارهایی است که میتوانید در هنگام بیماری داشته باشید، تا سریعتر بهبود یابید.
در حالی که هیچ غذایی به تنهایی نمیتواند بیماری را درمان کند، خوردن غذاهای مناسب میتواند از سیستم ایمنی بدن شما پشتیبانی کند و به تسکین علائم خاص و سرعت بهبود بیماری شما کمک بسیاری میکنند.
نمونههایی از محصولهای مرتبط